Co to jest ogród leśny?

Dowiedz się, czym jest ogród leśny i dlaczego jest najbardziej zgodny z naturą. Czytaj więcej

Dlaczego ogród leśny?

Co jest nie w porządku z rolnictwem konwencjonalnym i dlaczego to ogrodnictwo leśne stanowi całościową odpowiedź. Czytaj więcej

Polecane książki

Potrzebujesz więcej wiedzy? Tu znajdziesz przewodnik po lekturach. Czytaj więcej

Dlaczego ogród leśny?

Rolnictwo konwencjonalne stanowi duże obciążenie dla klimatu i środowiska. O ile w przypadku produkcji mięsnej dla wielu osób jest to już jasne, o tyle znacznie mniej zdaje sobie sprawę, że w produkcji roślinnej sytuacja nie ma się dużo lepiej. Konwencjonalnie prowadzona produkcja roślinna opiera się na roślinach jednorocznych, w związku z czym (1) wymaga corocznego kultywowania gleby, co prowadzi do utraty materii organicznej, degradacji gleby i emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Uprawa roślin jednorocznych pociąga za sobą również (2) użycie ciężkich maszyn, których wyprodukowanie i używanie wiąże się ze znaczącymi emisjami gazów cieplarnianych. Rośliny te są (3) nawożone nawozami sztucznymi, których produkcja i stosowanie wiąże się ze znaczącymi emisjami gazów cieplarnianych, i które co gorsza w znacznej części są wypłukiwane do wód gruntowych, powodujących ich zatrucie, oraz wód powierzchniowych, powodując eutrofizację zbiorników i cieków wodnych. Rosną one (4) w wielkich monokulturach, czyli uprawach jednogatunkowych, co katastrofalnie wpływa na bioróżnorodność, jak również wymusza (5) stosowanie chemicznych środków ochrony, które zatruwają glebę, wyniszczają wszelkie życie w glebie i nad nią, i których resztki pozostają w produkowanej z plonów żywności.

Ogród leśny/las żywnościowy stanowi radykalną odpowiedź na problemy, jakie przynosi ze sobą współczesna produkcja żywności roślinnej: emisji gazów cieplarnianych, jałowienia gleby, utraty bioróżnorodności i zatrucia chemikaliami. W porówananiu z uprawami konwencjonalnymi ogród leśny:

  1. Optymalnie wykorzystuje przestrzeń uprawową;
  2. Optymalnie wykorzystuje światło;
  3. Maksymalizuje ogólny plon;
  4. Daje dużą oszczędność zasobów (nawozów oraz wody);
  5. Daje dużą oszczędność pracy;
  6. Wiąże węgiel;
  7. Rozwija bioróżnorodność;
  8. Cechuje się wyższą odpornością na choroby i szkodniki;
  9. Cechuje się wyższą odpornością na ekstremalne warunki pogodowe;
  10. Daje żywność o większych wartościach odżywczych;
  11. Łączy produkcję żywności z walorami estetycznymi.

1. Optymalne wykorzystanie przestrzeni uprawowej: w ogrodnictwie leśnym dąży się do optymalnego wykorzystania przestrzeni uprawowej, inaczej niż w podejściu konwencjonalnym, gdzie na danym obszarze zwykle uprawia się tylko jeden gatunek rośliny, pozostawiając przetrzeń między roślinami i pod nimi na łup mniej lub bardziej przypadkowych chwastów. W ogrodnictwie leśnym korzysta się z tego, iż wiele pożytecznych roślin ma nieduże wymagania dotyczące światła, i zagospodarowuje się ziemię w sposób piętrowy, to znaczy uprawiając między i pod drzewami krzewy i rośliny zielne, zarówno przynoszące jadalne plony, jak i pełniące inne funkcje w utrzymaniu ogrodu, takie jak zapewnianie żyzności, osłanianie gleby czy zapewnianie warunków życia dla pożytecznych owadów.

2. Optymalne wykorzystanie światła: dzięki uprawie w sposób piętrowy różnych rodzajów roślin – drzew, krzewów i roślin zielnych – ogród leśny pozwala w optymalny sposób wykorzystać energię słoneczną. W podejściu konwencjonalnym drzewa, krzewy i warzywa uprawia się oddzielnie, pozostawiając wiele przestrzeni niewykorzystanej przez rośliny uprawne, co oznacza, że docierające tam światło słoneczne jest marnowane. Ponieważ natura nie znosi marnotrawienia energii, z tej niewykorzystanej części światła próbują korzystać rośliny niepożądane, czyli chwasty, co sprawia, że konwencjonalne uprawy są podwójnie nieefektywne: nie tylko nie wykorzystują w całości dostęnej energii, ale wymuszają dodatkowe zużycie energii na zwalczanie zachwaszczenia. W ogrodnictwie leśnym dąży się do tego, by poprzez odpowiednie projektowanie nasadzeń wykorzystać jak największą część dostępnej energii słonecznej, w tej sposób ograniczając również problem z chwastami. Ponadto poprawnie zaprojektowany ogród leśny efektywniej wykorzystuje energię słoneczną w horyzoncie czasowym. Spora część wieloletnich roślin zielnych rozpoczyna wegetację bardzo wcześnie, dużo wcześniej, niż drzewa, i odbywa większą część swego cyklu zanim drzewa w ogóle rozpoczną wegetację. W ten sposób wykorzystana zostaje energia słoneczna z okresu (w naszych warunkach klimatycznych zwykle dość długiego) pomiędzy rozpoczęciem okresu wegetacyjnego w ogóle a rozpoczęciem wegetacji przez drzewa. Oznacza to również, że ogród leśny wykorzystuje energię znacznie efektywniej niż uprawy roślin jednorocznych, które zaczynają wzrost późno i/lub wcześnie go kończą, co sprawia, że w przekroju rocznym znaczna części energii słonecznej przypadającej na jednostkę powierzchni zostaje niewykorzystana.

3. Maksymalizacja ogólnego plonu: dzięki optymalnemu wykorzystaniu przestrzeni uprawowej oraz energii słonecznej ogród leśny pozwala na uzyskanie maksymalnych ogólnych plonów z danej powierzchni gruntu. Oczywiście większość roślin uprawianych w dolnych piętrach będzie przynosić mniejsze plony niż gdyby rosły w pełnym słońcu, ale globalnie, to znaczy po zsumowaniu wszystkich gatunków, plon jest wyższy niż w uprawach konwencjonalnych. Poza tym plon z ogrodu leśnego nie ogranicza się do żywności – jest to również drewno opałowe i konstrukcyjne, lekarstwa, barwniki, materiały wiążące itp.

4. Oszczędność zasobów: żyzność w ogrodzie leśnym jest zapewniana środkami naturalnymi: przez (a) rośliny wiążące azot z powietrza, (b) tzw. dynamiczne akumulatory, czyli rośliny mające większą zdolność wydobywania składników odżywczych, często z głębszych warstw gleby, i udostępniania ich innym roślinom, oraz (c) generalnie przez stałe pokrycie gleby przez rośliny i ściółkę oraz przerośnięcie profilu glebowego korzeniami różnego rodzaju, co dostarcza glebie materii organicznej, tym samym stymulując działanie mikroorganizmów odpowiadających za żyzność gleby. W ten sposób konieczność sprowadzania składników odżywczych z zewnątrz systemu zostaje zredukowana do minimum, wręcz do zera. Ogród leśny składa się w przeważającej większości z roślin wieloletnich, o rozbudowanych systemach korzeniowych, często bardzo głębokich, dzięki czemu znacznie efektwyniej wykorzystują wodę niż systemy konwencjonalne, zwłaszcza jednoroczne. Zakrycie gleby poprzez rośliny i ściółkę ogranicza parowanie.

5. Oszczędność pracy: dzięki temu, że ogród leśny składa się w przeważającej większości z roślin wieloletnich ułożnych w sposób optymalizujący wykorzystanie światła, nie ma potrzeby corocznego przekopywania gleby i intensywnego odchwaszczania, co daje ogromne oszczędności nakładów pracy i energii w porównaniu z uprawami jednorocznymi.

6. Wiązanie węgla: ogród leśny przez swoje działanie wiąże duże ilości węgla z atmosfery – w masie drzewnej oraz w glebie. W ten sposób efektywnie przyczynia się do regeneracji gleby i ograniczenia efektu cieplarnianego.

7. Bioróżnorodność: odpowiednio duży i prawidłowo zaprojektowany ogród leśny zawiera kilkadziesiąt–kilkaset gatunków roślin, tworzących liczne nisze i mikroklimaty. Stwarza w ten sposób warunki do rozwoju najrozmaitszych organizmów, począwszy od grzybów i bakterii, przez bezkręgowce, aż ptaki i ssaki. Badania wskazują, że taki ogród leśny, dzięki bogactwu gatunków roślin, ma wyższy poziom bioróżnorodności niż naturalne lasy występujące na tym samym obszarze.

8. Odporność na choroby i szkodniki: dzięki utrzymywaniu zdrowej gleby oraz wielości gatunków, skutkującej małym zagęszczeniem egzemplarzy jednego gatunku na jednostkę powierzchni, rośliny w ogrodzie leśnym są mniej podatne na choroby. Odpowiednie zaprojektowanie, zwłaszcza warstwy roślin zielnych, pozwala również stworzyć warunki do życia dla pożytecznych owadów, które są w stanie utrzymać w ryzach populacje ewentualnych szkodników.

9. Odporność na ekstremalne warunki pogodowe: w ogrodzie leśnym uprawia się wiele gatunków roślin o różnych cyklach wegetacyjnych, upodobaniach pogodowych i odporności na ekstrema. Dzięki temu plony są bardziej zrównoważone rok do roku niż w konwencjonalnych uprawach monokulturowych, gdzie wystąpienie niesprzyjających warunków w danym roku (np. suszy, przymrozków) skutkuje obniżeniem, a nawet utratą całości plonu. Prawidłowo zaprojektowany ogród leśny jest w stanie przynieść zadowalający plon nawet w roku z nagromadzeniem wielu ekstremalnych warunków pogodowych, które obecnie w związku ze zmianami kliamtycznymi zdarzają się coraz częściej.

10. Większe wartości odżywcze: jak wskazują badania, odmiany roślin uprawnych bliższe swym dzikim przodkom są znacznie bardziej wartościowe pod względem odżywczym od odmian najnowszych. Jest tak, ponieważ większość odmian roślin uprawianych konwencjonalnie i dostępnych w sprzedaży jest efektem intenswynych prac hodowlanych, w ramach których selekcja była dokonywana ze względu na plenność, wygląd, łatwość przechowywania i transportu czy odporność na choroby, a nie na wartości odżywcze. W ogrodnictwie leśnym stosuje się znacznie więcej gatunków niż wąska lista dostępna w ramach upraw konwencjonalnych, więc siłą rzeczy spora część z nich takiej selekcji nie podlegała, w związku z czym posiada wyższe wartości odżywcze.

11. Piękno: Dojrzałe ogrody leśne są pięknymi miejscami o niepowtarzalnym klimacie, tworzonym przez mnogość występujących w nich gatunków i bogactwo tętniącego życia. Poza tym niektóre gatunki, zwłaszcza warzyw wieloletnich, funkcjonują w kulturze zachodniej jako rośliny ozdobne. W ten sposób ogród leśny umożliwia połączenie produkcji żywności z walorami estetycznymi.